Les saveurs 2008
środa, 25 marca 2015 21:02
  • konkurs « Les saveurs de la cuisine française  2008 »

16 kwietnia 2008 r. odbył się, po raz pierwszy, w XX Liceum Ogólnokształcącym międzyszkolny konkurs kulinarny „Les saveurs de la cuisine française” ( Smaki kuchni francuskiej ), zorganizowany przez nauczycielki języka francuskiego.

Do konkursu przystąpili uczniowie z kilku gdańskich szkół, prezentując w języku francuskim  samodzielnie przygotowaną potrawę z dowolnej kategorii: przystawki i zakąski, dania główne lub desery.

Komisja konkursowa w składzie: pani Teresa Ścipień oraz pani Anna Wojtyniak, wykładowcy Uniwersytetu Gdańskiego, postawiona została przed bardzo trudnym zadaniem, gdyż wszystkie dania zostały przygotowane z wielką starannością i cechował je niepowtarzalny smak.

Po części konkursowej, odbyła się degustacja przygotowanych potraw, której towarzyszyły piosenki Edith Piaf. Można było skosztować słynnego kremu brûlée, musu czekoladowego, ratatouille, łososia w avocado, gruszki w cieście francuskim, naleśników oraz tarty.

Na zakończenie, Pani dyrektor Bożena Kontradiuk dokonała wręczania nagród i dyplomów laureatom konkursu.

Wyniki konkursu:

I miejsce: Maciej Ignaciuk i Tomasz Kupiec ( II LO w Gdańsku )

II miejsce: Kamila Czubak i Agnieszka Zima ( XX LO w Gdańsku )

III miejsce: Paulina Kwasiborska i Anna Stryk ( XX LO w Gdańsku )

Galeria zdjęć