Les saveurs 2010
środa, 25 marca 2015 21:12
  • konkurs « Les saveurs de la cuisine française 2010 »

19 kwietnia 2010 r. odbył się w XX Liceum Ogólnokształcącym konkurs kulinarny „ Les saveurs de la cuisine française” (Smaki kuchni francuskiej ).

Uczestnicy konkursu przygotowali jedną potrawę z dowolnej kategorii: przystawki i zakąski, dania główne lub desery oraz dokonali jej prezentacji w języku francuskim. Można było skosztować m. in. serku koziego z migdałami w cieście francuskim, tortu truflowego, musu czekoladowego czy ciasta Trzech Króli „galette des rois”.

Komisja konkursowa pod przewodnictwem pani dr Teresy Ścipień z Uniwersytetu Gdańskiego przyznała następujące miejsca:

I miejsce: Magdalena Stelmaszewska i Hanna Świniarska (XX LO w Gdańsku)

II miejsce: Oliwia Kędzioł i Michał Chrzanowski (VIII LO w Gdańsku )

III miejsce: Zofia Karczewska i Aleksandra Zaręba (VIII LO w Gdańsku )

Na zakończenie, Pani dyrektor Bożena Kondratiuk dokonała wręczania nagród i dyplomów laureatom konkursu, ufundowanych przez Radę Rodziców XX LO w Gdańsku oraz Wydawnictwo Nowela.