Les saveurs 2013
środa, 25 marca 2015 21:14
  • Konkurs  « Les saveurs de la cuisine française 2013 »

29.05.2013 roku, po raz kolejny, odbył się w XX Liceum Ogólnokształcącym konkurs kulinarny „Les saveurs de la cuisine française” (Smaki kuchni francuskiej).

Uczniowie przygotowali unikalną paletę dań i przysmaków. Można było skosztować między innymi słynnego kremu brûlée, makaroników, tarty, faszerowane bakłażany, Gougères” – francuskie ptysie serowe.

Komisja konkursowa, w składzie mgr Jerzy Gajzler – dyrektor Alliance Française w Gdańsku mgr Małgorzata Maziarz, kierując się kryteriami określonymi w regulaminie konkursu, postanowiła przyznać uczniom szkół gdańskich następujące miejsca
i wyróżnienia:

I miejsce: Sonia Kamińska i Maria Miotke z II LO

II miejsce- Paulina Brożyniak i Natalia Warowna z VIII LO

III miejsce – Sara Warzyńska i Joanna Żuchowska z VIII LO

Wyróżnienie – Barbara Nawrocka i Wiktoria Rajek z V LO

Wyróżnienie w kategorii „najwyższe umiejętności językowe” - Sara Warzyńska i Joanna Żuchowska z VIII LO w Gdańsku.

Uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy, ufundowane przez Radę Rodziców XX LO oraz Carrefour Morena.

Nagrodę specjalną za najwyższe umiejętności językowe ufundował Pan Jerzy Gajzler – dyrektor Alliance Française
w Gdańsku.

Więcej zdjęć tutaj